Czy w czasie inflacji można gotować tanio i smacznie?

Gotowanie w czasie rosnących cen nie należy do zadań łatwych. Chcemy jednocześnie kupować produkty zdrowe i bogate w składniki odżywcze, a przy tym nie nadwyrężać naszego portfela. Jest to jak najbardziej możliwe, jeśli podejdziemy do tematu rozsądnie oraz poznamy kilka zasad oszczędnego gotowania. Oto one.

Od dłuższego czasu Polska jak i cała Europa zmagają się z rosnącą inflacją, która jest wynikiem m.in. trwającej od 2020 roku pandemii koronawirusa oraz wojny na Ukrainie. Rosnące ceny dotyczą wszystkich aspektów naszego życia, w tym najistotniejszego: żywności. Na dzień dzisiejszy wiemy, że do 31 października możemy się cieszyć brakiem podatku VAT na najważniejsze produkty spożywcze. Jednak i bez niego możemy zauważyć znaczące różnice w cenach, porównując je z analogicznym okresem w ubiegłym roku.

Zdrowa dieta w czasie inflacji

Pomimo skoku cen, nadal pragniemy jeść zdrowo i smacznie, chociaż zauważamy, iż jest to utrudnione zadanie. Wielu Polaków nie może sobie pozwolić na niektóre produkty, ponieważ stały się one dobrem luksusowym. A inflacja według prognoz niestety nadal będzie rosła. Jak poradzić sobie zatem z rosnącymi cenami żywności? Ograniczyć jedzenie? A może odmawiać sobie przyjemności? Absolutnie nie! Spożywanie zdrowych i bogatych w witaminy posiłków jest obowiązkowe. Tylko w ten sposób nasz organizm będzie prawidłowo funkcjonował. Na przykład dieta bogata w białko, zawarte m.in. w serach, jest niezwykle ważna. – „100 g sera żółtego może zawierać nawet 25 g białka, które pozytywnie wpływa na układ krążenia, ma właściwości przeciwzapalne, chroniąc nas przed różnymi, przewlekłymi chorobami, jak również wzmacnia nasz układ odpornościowy.” – tłumaczy Ewa Polińska, ekspertka MSM Mońki.

Tanie i zdrowe przepisy

Bez względu na ceny artykułów spożywczych, w naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć odpowiednich składników, opartych o piramidę żywienia. To dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie mamy energię każdego dnia oraz chronimy nasz organizm przed wieloma chorobami. Warto pamiętać nie tylko o obowiązkowych pozycjach na talerzu, jakimi są owoce oraz warzywach, ale również o nabiale, który ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie.

Sery to bogate źródło witamin oraz pożytecznych bakterii. Z tego powodu, mimo rosnącej inflacji, nie należy ich wykluczać z codziennych posiłków. Co więcej, mamy w sklepach dostępnych wiele różnych rodzajów serów, które świetnie nadadzą się do przygotowania niedrogich, a jednocześnie zdrowych posiłków. – „Sery żółte są pożywne i dostarczają nam niezbędnych tłuszczy. Dodatkowo świetnie komponują się z sezonowymi owocami oraz warzywami, tworząc niebanalne połączenia smakowe.” – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.

Połączenie serów ze szparagami, słodkimi pomidorami czy melonami, tworzy smaczną kompozycję i zdrową dla naszego organizmu. Jedną z propozycji na lato jest przepis na makaron z bobem. – „Sezonowe warzywa to bogactwo witamin i minerałów. Korzystajmy z nich tak dużo i długo, jak to tylko możliwe. Bób oprócz tego, że jest źródłem sporej ilości błonnika, potasu, wapnia czy magnezu, jest też świetnym źródłem białka roślinnego. W 100 g bobu znajdziemy 8 g białka, 8 g błonnika i zaledwie 88 kcal. Fasolka szparagowa natomiast, w 100 g ma zaledwie 31 kcal, więc jest świetnym dodatkiem do wszystkich dań, zwłaszcza w diecie odchudzającej. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, wapnia i magnezu. Korzystajmy z nich tak często, jak to tylko możliwe, zwłaszcza w sezonie” – radzi Roksana Środa, dietetyk kliniczny i założycielka platformy MajAcademy.

Jak oszczędnie gotować?

Oszczędne i zdrowe gotowanie w czasach inflacji jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy zmienić swoje przyzwyczajenia. Jedną z najważniejszych zasad jest kupowanie produktów sezonowych, które nie tylko wtedy są najtańsze, ale również najbardziej bogate w witaminy, a ich smak dopełni niejedną potrawę. Warto także zaopatrywać się w produkty sycące, typu kasze czy ryż, które w połączeniu z warzywami i serami uczynią je pełnowartościowymi posiłkami.

Szczególnie istotne jest również niemarnowanie jedzenia. Należy kupować jedynie tyle, ile potrzebujemy, pamiętając, że owoce i warzywa, które zbyt długo zalegają w lodówce czy spiżarni, wyrzucamy często do kosza – marnując tym samym nie tylko pieniądze, ale także wartościowe produkty. Pomocny będzie planner żywieniowy albo chociażby prosta zasada niechodzenia na zakupy, gdy jest się głodnym, bowiem kupujemy wtedy więcej, niż faktycznie potrzebujemy.

Makaron z bobem

Składniki:

• 60 g makaronu z pszenicy durum

• 50 g szynki parmeńskiej

• 85 g bobu

• 85 g fasolki szparagowej

• 5 g masła klarowanego

• 5 g oliwy z oliwek/oleju

• koperek, czosnek, sól, pieprz

• 5 g sera żółtego MSM Mońki

Wykonanie:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób ugotuj i obierz ze skórki. Fasolkę również ugotuj. Na maśle z oliwą podsmaż czosnek, po chwili wrzuć warzywa, szynkę i ugotowany wcześniej makaron. Całość posyp koperkiem, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Letnia sałatka z żółtym serem

Składniki:

– 5 pomidorków koktajlowych

– 7 liści młodej sałaty karbowanej (np. typu lollo bianco)

– 100 g sera Gouda MSM Mońki w bloku

– łyżka oliwy z oliwek

– pęczek młodego szczypiorku

– świeżo mielony czarny pieprz, sól

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osuszy. Pomidorki przekrój na pół, szczypiorek posiekaj w drobne kilkumilimetrowe paseczki, natomiast ser pokrój w małe, równe kostki. Średniej wielkości miskę wyłóż liśćmi sałaty, dodaj pomidory oraz ser. Całość przypraw według uznania i lekko wymieszaj od spodu. Na koniec posyp świeżym szczypiorkiem oraz przed podaniem skrop oliwą z oliwek. Sałatkę można wzbogacić ulubionym dressingiem.

Zapiekanka z młodych ziemniaków i cukinii z serem Aldamer

Składniki:

– ok. 1 kg młodych ziemniaków

– 1 młoda cukinia

– 0,5 l słodkiej śmietanki 18%

– 2 żółtka

– 2 ząbki czosnku

– 100 g sera Aldamer MSM Mońki

– 100 g wędzonego boczku

– 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do słoika wlej śmietankę, dodaj żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręć słoik, dokładnie zmieszaj składniki, energicznie potrząsając. Następnie przelej do żaroodpornego naczynia i posyp startym serem. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, wystudź, pokrój w plastry i ułóż na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posyp drobno pokrojonym boczkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut. Gotową zapiekankę posyp igiełkami świeżego rozmarynu.

Czy warto inwestować w złoto?

Złoto ma wysoką wartość od tysiącleci. Jest bardzo cenione przede wszystkim ze względu na rzadkie występowanie, a także swoje właściwości, ponieważ charakteryzuje się bardzo dużą trwałością. Jest także często wybierane przez osoby, które szukają bezpiecznych sposobów na inwestowanie.

Stabilność i bezpieczeństwo złota

Dla kogo inwestycja w złoto jest dobrym rozwiązaniem? Przede wszystkim dla osób, które chcą uniknąć dużego ryzyka. Od wielu lat złoto jest niezmiennie uznawane za jedną z najbezpieczniejszych form lokowania kapitału. Zabezpiecza finanse przed wszystkimi trudnymi do przewidzenia wydarzeniami takimi jak duże wahania walut, inflacja, czy giełdowy krach. Tę zaletę można docenić zwłaszcza w niespokojnych czasach, kiedy sytuacja polityczna i gospodarcza często zmienia się z dnia na dzień. Warto pamiętać, że wszystkie zawirowania i negatywne wydarzenia nie obniżają wartości złota, wręcz przeciwnie – wpływają na jej wzrost.

Niezależność złota

Inwestowanie w złoto pozwala więc na uniezależnienie się od politycznych i ekonomicznych katastrof. Ta forma lokaty kapitału wyróżnia się również dużą niezależnością od rządów i ich działań, w tym od nieodpowiedzialnych decyzji polityków. Niepewna pozycja dolara, niskie ceny, wszelkie napięcia geopolityczne wpływają jedynie na wzrost cen złota, a co za tym idzie są korzystne dla inwestora, który może tracić na innych lokatach.

niezależność złota

Duża płynność złota

Złoto to uniwersalny środek płatniczy, który da się wymienić na całym świecie, w każdym kraju. Złoto można spieniężyć niezależnie od sytuacji – zawsze znajdzie się nabywca, który wymieni je na gotówkę. Innymi słowy jest płynne finansowo, czyli można je bez problemu sprzedawać i kupować, jest powszechnie rozpoznawane jako środek płatniczy. W każdym zakątku świata ludzie znają jego wysoką wartość.

Złoto na niepewne czasy

Złoto inwestycyjne do doskonała lokata na niepewne czasy – takie określenie jest używane nie tylko przez zwykłych inwestorów, ale także przez ekspertów i analityków finansowych. To właśnie złoto jest lokatą, która pomaga przeżyć najgorsze kryzysy gospodarcze, w końcu jest odporne na inflację. Nierzadko ratowało życie w czasie wojny, kiedy pozwalało na przetrwanie w ekstremalnych sytuacjach.

Nie da się też ukryć, że złoto to jedyny środek płatniczy, który jest praktycznie niezniszczalny. Jest bardziej solidne od pieniędzy drukowanych na papierze. Nie bez przyczyny banki centralne przechowują w swoich sejfach sztabki złota, a nie papierowe banknoty. Sztabki nie ulegną zniszczeniu nawet w czasie najgorszych katastrof naturalnych jak powódź a także z powodu pożaru.

Oczywiście warto także pamiętać, że złota nie da się sfałszować. Złoto inwestycyjne oraz w każdej innej postaci jest starannie kontrolowane. W sztabkach i monetach zawsze sprawdza się zawartość cennego kruszcu. Czystość złota jest standaryzowana i kontrolowana między innymi przez rządy kopalniane i międzynarodowe rafinerie.

złoto na niepewne czasy

Złoto jako kapitał zapasowy i asekuracyjny

Kolejną zaletą inwestowania w złoto jest fakt, że ten kruszec stanowi doskonały kapitał zapasowy. Warto pamiętać, że centralne i krajowe banki wykorzystują złoto właśnie jako zapasowy kapitał. Każde bogate państwo posiada rezerwy złota w swojej skarbnicy. Eksperci doradzają, żeby inwestować w metale szlachetne od 5 do 10 proc. swojego majątku. Takie rozwiązanie jest polecane nie tylko największym inwestorom. To właśnie mniejsi inwestorzy mogą bardzo dużo skorzystać na złocie, ponieważ chroni ono przed fluktuacjami cen.

Inwestycja w złoto – korzystne rozwiązanie?

Oczywiście nie trzeba inwestować wszystkich swoich oszczędności w złoto lub inne szlachetne kruszce. Jednak przeznaczenie części środków na ten cel może zapewnić bardzo dobre zabezpieczenie finansowe. Bez trudu można zauważyć, że ceny złota utrzymują się na stabilnym poziomie, a nawet stopniowo wzrastają. Nawet jeśli zakupimy złote monety i zostawimy je w sejfie na kilka dziesięcioleci, nie stracą one swojej wysokiej wysokiej wartości i nadal będą aktualnym środkiem płatniczym, który możemy wymienić na dowolną walutę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.